6. ročník lyžařských závodů – Pohár primátora města Opavy – je minulostí

Po dvouleté odmlce se v pátek 18. března uskutečnil 6. ročník úspěšných lyžařských závodů „O POHÁR PRIMÁTORA MĚSTA OPAVY“, tentokrát i s mezinárodní účastí.

Na start se postavilo rekordních 190 dětí. Chlapci i dívky změřili své síly ve třech kategoriích, a to 1.-5. třída, 6.-7. třída, 8.-9. třída. Celá akce proběhla ve SKI ARÉNĚ KARLOV POD PRADĚDEM na profesionálně připravené sjezdovce Klobouk. Na závody se nám povedlo přizvat také zahraniční partnery ze Slovenska a Polska.

Svým mini soubojem závod odstartovali primátor města Opavy Tomáš Navrátil spolu s náměstkem hejtmana Lukášem Curylou . Akci navštívil i olympijský medailista a mistr světa ve skocích na lyžích Jaroslav Sakala.

Děti si tradičně vyzkoušely velmi náročnou, ale zároveň kvalitně připravenou trať, na které se pravidelně pořádají FIS závody. Obří slalom navíc staví profesionální trenéři. To vše spolu se startovními čísly na hrudi, vysílačkami na startu a průjezdy fotobuňkami vyvolává v dětech pocit opravdových juniorských závodníků.

Soutěž se koná za finančního přispění Statutárního města Opavy pod záštitou primátora města Opavy Tomáše Navrátila, Moravskoslezského kraje, ČUS Sportuj s námi a mnoha dalších sponzorů. Všem jim za toto patří velké díky.

Každý amatérský závodník si odnesl mnoho cen. Vítězové ve svých kategoriích mimo poháry a medaile dostali velmi hodnotné ceny. Děti mohly využít občerstvení, o které se postaral partner závodu SKI Aréna Karlov – Zdeněk Mitáš.

Vítězové jednotlivých kategorií:
II. kategorie chlapci: Jan Zbořil, ZŠ Vrchní
II. kategorie dívky: Amálie Sedlářová, ZŠ Otická
III. kategorie dívky: Natálie Bortlíková, ZŠ Otická
III. kategorie chlapci: Daniel Bahenský, Mendlovo gymnázium
IV. kategorie chlapci: Jiří Podzemný, ZŠ Vrchní
IV. kategorie dívky: Kateřina Pavlíčková, ZŠ Englišova

Celkovým vítězem a držitelem putovního poháru se již po páté v řadě stala ZŠ Opava, Vrchní.


Tento úspěch přičítáme také faktu, že na zmíněné základní škole žáci jezdí pravidelně na lyžařské kurzy již od první třídy, a to ve velmi hojném počtu. Pobyt na horách v zimním období kvitují s povděkem nejen děti, ale i jejich rodiče, kteří mnohdy nemají možnost s nimi na hory vyrazit. Během lyžařských kurzů, které opět letos navštíví dvě třetiny žáků školy (tj. 350 dětí), je čeká zdokonalování nejen v technice sjezdového a běžeckého lyžování, snowboardingu, biatlonu, ale také skialpinismu. Tyto aktivity jsou iniciovány především vedením školy, ředitelem Romanem Podzemným a jeho týmem nadšenců, kteří zkrátka hory a lyžování milují.

Každý závodník dostal tašku s dárky – vítězové pohár a věcné ceny. Zahájení provedli primátor města Opavy Ing. Tomáš Navrátil, náměstek hejtmana MSK Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo a Jaroslav Sakala.

Napsali o nás:

https://opavsky.denik.cz/ostatni_region/mladi-lyzari-v-akci-v-karlove-probehnepohar-primatora-mesta-opavy-20220308.html

https://opavsky.denik.cz/ostatni_region/lyzarske-zavody-slavily-uspech-dorazil-olympionik-sakala20220323.html?preview=5d3222c148bac3c368535fb8a153c043&t=1648022366